Bluetech Engineering en Avans+ spelen in op de groeiende vraag naar BIM modelleurs

Bluetech Engineering houdt zich sinds 2012 al actief bezig met onder andere het opleiden en detacheren van BIM modelleurs. In eerste instantie begonnen we met het opleiden van trainees met een MBO 4 E en W achtergrond met daarnaast enkele jaren praktijkervaring. De afgelopen jaren hebben wij gemerkt dat deze doelgroep steeds moeilijker te vinden is in de arbeidsmarkt.

“Bluetech Engineering en haar relaties, onder andere installatietechnische bedrijven in de utiliteitsector, hebben juist op dit moment de behoefte aan kundig personeel. Samen met een aantal van opdrachtgevers zijn wij in gesprek gegaan over hoe we gezamenlijk kunnen inspelen op het tekort aan technici. Uiteindelijk hebben wij in de techniek allemaal de verantwoordelijkheid om het niveau en de kwaliteit hoog te houden. Daarnaast ook de zorg voor continuïteit en kennisborging.” aldus Arne Benner, directeur van Bluetech Engineering.

In goed overleg met een aantal deskundigen van technische bedrijven hebben wij een kennisinventarisatie gemaakt. Interessante gesprekken waarbij we invulling hebben kunnen geven op de volgende vraag: Welke minimale kennis heeft een trainee nodig om succesvol BIM modelleur te worden?

Na deze inventarisatie hebben wij contact gezocht met de toonaangevende opleider op het gebied van BIM en installatietechniek in Nederland: Avans+. De reden waarom we juist met deze partij in zee wilden gaan is dat Avans+ naast gerenommeerde postbachelor opleidingen zoals HIT-W, HIT-E en BIM Engineer ook cursussen zoals de Basiscursus Installatietechniek en de Introductiecursus BIM verzorgd. De lessen worden verzorgd door docenten die ook werkzaam zijn in de praktijk. Daarbij is het prettig om met opleidingsmanager Leo Labega te spreken over maatwerktrajecten omdat hij zelf ook uit de praktijk komt. Dat helpt enorm om het juiste traject te ontwikkelen.

Zo heeft in samenwerking met Avans+ het Traineeship Junior BIM Modelleur vorm gekregen. Een maatwerkprogramma waar trainees in 18 maanden worden opgeleid. Het bijzondere van dit traineeship is dat dit traineeship zich niet alleen richt op BIM maar ook op het ontwikkelen van installatietechnische kennis zowel op W als E gericht. Helemaal bijzonder is dat Bluetech Engineering de deelnemers helpt bij de ontwikkeling van soft skills.
Wat gaan we doen? De trainees van Bluetech Engineering starten bij een opdrachtgever in de installatietechniek en gaan daar gedurende 18 maanden werken en leren. Tijdens deze periode wordt er kennis bijgebracht op basis van techniek, software en soft skills.

Trainees starten met een Revit training zodat ze direct kunnen oefenen en werken in een BIM model. Vervolgens gaan de praktijkdocenten van Avans+ de trainees in 19 dagdelen kennis over de installatietechniek bijbrengen. Dit traject wordt binnen maximaal 12 maanden afgerond met een gezamenlijke case (zoals in de praktijk). Na deze periode vinden er in de volgende 6 maanden van het traineeship verschillende softskill trainingen plaats op het gebied van timemanagement en communicatie. Gedurende deze laatste periode zullen er ook speciale kennisavonden bij Bluetech Engineering worden georganiseerd met BIM praktijkvoorbeelden. Na 18 maanden gaat de trainee in dienst bij de opdrachtgever en is het traineeship afgerond.

Vanuit Bluetech Engineering richten wij ons op het aantrekken en begeleiden van de juiste trainees. Vooral de begeleiding is belangrijk in dit traject. De planning is dat we in februari 2022 gaan starten met ons Traineeship Junior BIM Modelleur. De werving van trainees is reeds begonnen en er zijn op dit moment al verschillende trainees aangenomen. Daarnaast hebben een aantal opdrachtgevers nu al de commitment gegeven dat er een trainee kan starten. Een mooie samenwerking die past in deze tijd.

Wij hebben samen met Avans+ veel vertrouwen in het traineeship en zijn ervan overtuigd dat dit initiatief een bijdrage gaat leveren aan de groeiende vraag naar BIM modelleurs met installatietechnische kennis.

Categories: Interview

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Hullp nodig?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?